Pete Weber - titán puštěný ze řetězu

04.02.2009 09:28

Pete Weber - titán puštěný ze řetězu
Bob Johnson, Bowlers Journal International
Překlad Markéta Kristová

Dick Weber: legenda. Pete Weber: legenda. Dick Weber: Síň slávy PBA i ABC. Pete Weber: Síň slávy PBA i ABC. Dick Weber: vzorný profesionál. Pete Weber: enfant terrible amerického bowlingu.

Pro trenéry dorostu byl Pete Weber postrachem - jeho neurvalé poznámky k rozhodčím i divákům, vulgární vítězná gesta a vůbec jeho výstřední chování, přitahující pozornost televizních kamer při sobotních přenosech ligových zápasů. Pro jejich svěřence byl Weber hvězdou, kterou se snažili napodobit bohužel ve všem.

Otec a syn - gentleman a bouřlivák

Jenže právě nevhodné chování na drahách dostalo Webera do velkých nesnází. Kvůli němu dohromady ztratil v PBA dva roky své kariéry - čtyřikrát vyfasoval zákaz hrát. Nejdříve nesměl hrát tři týdny, pak šest měsíců, dalších šest měsíců a naposledy v únoru 2000 byl diskvalifikovaný na deset měsíců.

Pete se totiž ani v nejmenším nechoval jako syn gentlemana Dicka Webera, jednoho z nejlepších hráčů amerického bowlingu. Byl hrubý a sprostý, což má z části na svědomí i jeho slabost pro alhokol. Byl divoký a nepřizpůsobivý, o čemž svědčí i to, že byl vyhozený ze střední školy a za sebou má dva rozvody.

Problémy ovšem potkaly i provozovatele profesionální ligy - nedostatek financí. Od úplného úpadku PBA zachránili v roce 2000 noví majitelé - "hoši z Microsoftu", kteří si dobře uvědomovali, že peníze mohou přivést do profesionálního bowlingu jen televizní diváci a reklama. A to vše může přitáhnout jen hráč typu Peta Webera. Divoká hvězda - do té doby držená zkrátka - nikdy nezapomene na den, kdy mu "nová" PBA povolila obojek.

"Bylo to na čtvrtém turnaji Great Lakes Classic sezóny 2001-2002. Těsně před začátkem si s pěti finalisty přišel promluvit komisař PBA Ian Hamilton a řekl: ‚Jste baviči, tak tam běžte a bavte. Dělejte co máte a nechte svým reakcím volný průběh.' Přitom se díval celou dobu na mě a já jsem se usmíval a pomyslel jsem se 'Cože, vy mě k tomu vyzýváte!' V tu chvíli jsem pochopil, že se vzdalujeme od staré PBA."

Nezkrotná hvězda

Pete Weber byl šťastný, že konečně může uplatnit svou přirozenost. Jedna jeho 299tibodová hra, jeden nešťastný pád na zadek a PBA se dostala na obrazovky sportovní televizní stanice ESPN - tentokrát ale ne kvůli finančním problémům. Bowlingové turnaje jako show, to byla přesně ta vzpruha, kterou liga po třech nudných přenosech potřebovala, aby odstartovala svou novou éru.

Ve světě bowlingu si ještě týdny poté o Petu Weberovi povídali snad všichni a dychtivě očekávali jeho další televizní vystoupení. Stalo se tak o pět týdnů později na turnaji Greater Louisville Open a Weber tu předvedl další svoji "klasiku".

Poté, co se na cestě za vítězstvím zbavil Briana Himmlera a Norma Duka, poměřil výkon s Michaelem Haugenem. Nakonec ho porazil 289-279 a pak to začalo - teatrální oslava vítězství před zraky tisíců diváků, při které si Pete strhl z očí tmavé brýle a svému soupeři řekl: "Ty svůj první titul nedostaneš ode mě!"

Své nespoutané nadšení Pete později vysvětlil slovy: "Už sedm nebo osm mladých hráčů získalo svůj první titul po finálovém souboji se mnou. Měl jsem toho už dost, chtěl jsem to zastavit." A povedlo se mu to. Následoval turnaj Columbia 300 Tar Heel Open, ve kterém Weber jentaktak zvítězil nad Rogerem Bowkerem a získal svůj třetí titul sezóny.

Až do konce sezóny jedny fanoušky bavil a druhé pohoršoval svým rozkročeným postojem, ke kterému ještě přidával kopulační pohyby - gesto vítězství známé z wrestlingu. Weber se svojí láskou k wrestlingu netají a čerpá z něj i jiné prvky, které pak předvádí na drahách. Koneckonců wrestling je spíše než zápas zábavná show pro diváky. Kromě toho začal Pete nosit na zápasy sluneční brýle, které mu v záři televizních reflektorů pomáhají v soustředění, a navíc mu přidávají na pověsti rebela.

"Zlý chlapec"

V loňské sezóně si nejen upevnil image "zlého chlapce", ale stal se také Mužem sezóny, v počtu získaných titulů předstihl svého slavného otce Dicka Webera a dohonil Parketa Bohna III. Stal se čtvrtým nejlepším hráčem v historii amerického profesionálního bowlingu s 28 nejvýznamnějšími tituly - před sebou má jen Earla Anthonyho, Marka Rotha a Waltera Raye Williamse Jr.

Nejlepší a nejtemperamentnější hráč americké profesionální ligy

Ostatní hráči Peta pochvalují - přitáhl diváky k ligovým turnajům, které se nyní vysílají v neděli odpoledne, a zajistil tak bowling více peněz. Lidé nechtějí vidět jen jeho skvělé výkony, ale těší se na to, co zase předvede - sledovanost přenosů je nyní 22 procent.

"Samozřejmě, že existuje určitá hranice, která by se neměla překročit, za níž už je chování obscénní. Pro televizní diváky ale zápasy musejí být zábavné, i když je to sport. Myslím, že 95 procent toho, co Pete předvádí, určitě PBA pomáhá," říká hráč ze Síně slávy Johnny Petraglia.

S tím souhlasí i jeden z největších gentlemanů na bowlingových drahách Tom Baker. "Pete je přínosem pro bowling. Lidé ho buď milují, nebo ho nenávidí, ale všichni se na něj vždycky dívají. Marshal Holman dělá hrozné věci, když prohrává, Pete je ale nejdivočejší, když vyhrává. Myslím, že je skvělé, že noví majitelé nechali hráče být sami sebou."

A když je Pete sám sebou, je jen těžko porazitelný. "Teď je mnohem těžší ho porazit než dříve, když se musel krotit," říká poslední vítěz mistrovského turnaje PBA Doug Kent. "Hraje s neuvěřitelnou sebedůvěrou. On je legenda a každý s ním hraje pod tlakem."

Peta tahle poklona těší, ale nemyslí si, že by se ho soupeři tak báli. "Když se bojíte toho, s kým hrajete, nemůžete hrát. Myslím, že zvlášť mladší hráči se mě nebojí. Dívají se na mě nebo někoho jiného a říkají si ‚Jsem dobrej, jako je on‚. Nemám výhodu v tom, kdo jsem."

Cenný skalp

Opak je pravdou - Webera totiž chtějí všichni porazit víc, než kohokoli jiného. "Už od roku 1987," říká Pete. V tom roce se dostal mezi špičku, když získal svůj desátý titul na prestižním turnaji mistrů Firestone, který je nepsanou podmínkou pro vstup do Síně slávy. Následovaly další tituly a možná jich mohlo být ještě víc, kdyby Weber nebyl vylučován z ligových turnajů.

"Vůbec se tím nezabývám. Je to minulost. Ten desetiměsíční trest si myslím byl až příliš tvrdý, ale už jsem se s ním dávno vyrovnal. A navíc se změnilo vedení PBA, takže je mi to už jedno."

Nespoutaný. Temperamentní. Nepředvídatelný. Tyto vlastnosti dělají z Peta dobře prodejné zboží. A samozřejmě nesmíme zapomenout na talent. Geny jeho otce Dicka mu zřejmě neuškodily… I když pro něj bylo hodně těžké ze stínu slavného otce vystoupit. Petovi se to ale povedlo - na rozdíl od jeho dvou starších bratrů Riche a Johna, kteří nějaký čas také byli profesionálními bowlery.

"Lidé si myslí, že jsme soupeři, ale tak to není. Být synem Dicka Webera ze mě dělá lepšího bowlera a jsem hrdý, čeho jsme dosáhli jako rodina. Dohromady jsme nasbírali 52 titulů a jako druhý pár otec-syn jsme vstoupili do Síně slávy. Bude trvat hodně dlouho, než nás někdo překoná. A možná, že se to nikdy nestane," říká Pete.

Není důvod s ním nesouhlasit - zvlášť, když nepřestává přidávat k jejich sbírce další cenné skalpy. Nyní už mají na kontě 54 titulů. Jak dlouho ale Pete Weber ještě vydrží v PBA? V srpnu 2009 oslaví Pete 47. narozeniny a sám přiznává, že se častěji probouzí s bolavým tělem. "Budu hrát tak dlouho, dokud budu vyhrávat. Myslím, že házím teď mnohem lépe než před 15 lety. Netěším se ale na to, až budu muset skončit."

Soupeři tedy musí ještě chvíli počkat, než ho sesadí z trůnu. "Porazit někoho jako je on, to je snem každého hráče. On je totiž Mužem ligy," říká Doug Kent. Můžeme si jen představit, jak by Pete reagoval na tuto výzvu. Dost možná jako jeho oblíbenec - wrestlingový zápasník The Rock: "Prostě mi ho přiveďte."

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.